Tystnadens olika skepnader

I skogen finns det ett lugn, en tystnad som låter. Det susar i trädtopparna, en fågel sjunger här och där, en kotte ramlar ner, en gren bryts under kroppens tyngd. Du omges av något som tröstar dig utan ord.

Hemmet dit du kommer där ingen befinner sig, är tyst tills du sparkar av dig skorna, och de dimper ner i golvet med ett duns, varsamt om det är skor du är rädd om, och med en annan sorts smäll om det är dina oömma vandringsskor, gummistövlar eller något annat oömt. Du sätter ner handväskan, nycklarna, hänger av dig ytterkläderna, galgen gnisslar lite mot stången.

Te till frukost…

Kanske sätter du på vatten för att göra en kopp te, vattenkokaren börjar låta ju varmare vattnet blir, och strömbrytarknappen poppar när det är färdigt. Om du har handlat plockar du fram det du fyllt kassarna med på matbordet, sedan till kylskåpet som börjar pipa om dörrens står öppen för länge. Så småningom kanske du sätter på musik, eller TVn, och hemmet fylls av små vardagsljud. Du hör trafiken, fåglarna, grannarnas små rörelser i närområdet när fönstret eller balkongdörren är öppen

Det finns tystnaden som är som ett öken, när du vaknar till efter att du ramlat, tappat medvetandet och vaknar upp på gatan med ansiktet åt det håll du kommit från, med ryggsäcken under dig, som likt en skyddsängel har skyddat ditt huvud från att slå i marken, och du undrar var du är, vad hände, och kommer till dina sinnen så småningom. Du tittar på din egen gata, som känns som en scen från en stumfilm, inget rör sig, ingen syns till, inget hörs. Du känner dig lite skamsen och vänder dig om för att se om någon ser vad som hände dig, förlägen, och undrande hur det gick till egentligen. Insikten att du rullade iväg på den enda stenen på den finborstade rena gatan under sandalerna med tjockt botten som inte tillät dig känna av stenen innan det var för sent, kommer först senare.

Det finns tystnaden som bara varar ett kort ögonblick när du vaknar på uppvaket efter att ha varit sövd i 8 timmar. Du upptäcker att du kan röra på dig, och tystnaden byts till medvetande om smärtorna, om slangarna, om känslan av törst, om personalen som snart kommer att se till dig. Allt du känner betyder att du lever, och det är bra!

Och så finns det den där örenbedövande tystnaden som uppstår när du vet att något är fullständigt fel, någon saknas, du har ingen kontroll, ingen förståelse för det som har hänt, hur det kunde hända, vad meningen med allt är för dig, för den drabbade. Och tystnaden låter men låter sig inte tystas ner. Du kan inte undvika att höra den, du kan inte värja dig för den. Det är som ett spöke som gäckar runt dig, om dig, över dig, som inte lämnar dig ifred. Det är något nytt, något som du inte upplevt tidigare. Det tar tid, innan du kommer på strategier för att återigen fylla din tid med ljud. Ljuden betyder liv.

Idag är det inte tyst, och icke-tystnaden känns både varm och omhuldande, men även lite farlig, för du vet inte hur länge du får njuta av den. Du vågar inte riktigt lita på den. Och hoppas är något du inte har råd med.

Låt livet höras!

Trädgård och växter 2020

Här njuter jag för fullt av den pyttelilla tomten jag har! Jag tycker nog att jag lyckats maxa till det, så jag har uteplats i morgonsol, eftermiddagssol, och möjlighet att sitta ute även om det skulle regna. Uteplatsen under huset har tak över delvis, på framsidan och på balkongen finns det markis som man kan ha över sig vid regn.

Växter jag bara älskar är bambuna, särskilt den äldsta av dem, vid hushörnet. Den rasslar så fint i vinden, är vintergrön, täcker för det den var avsett att täcka (en liten plats för saker som är på väg ner i trädgården, jordsäckar etc. ). Kräver inte annat än några rejäla givor med vatten på våren.


Och så magnolian! Denna underbara naturens underverk! Den lär vara urgammal! Min sort heter Yellow River. Jag blir bara salig varje gång en av blommorna öppnar sig. Jag köpte trädet 2012, samma år som min pappa gick bort. Det är lätt att komma ihåg. Då hade jag besök av min syster Eeva och maken Jouni och vi var tillsammans på Zetas och köpte trädet. Blommorna är stora som mattallrikar nästan, färgen är ljuvlig och det är bara … ljuvligt helt enkelt! Jag tycker också om bladen som är rätt stora, och bidrar till den ombäddade känslan på min främre uteplats mot gatan.

Buxbomarna är en annan favorit. Just idag tänker jag göra en mall för att formklippa dem, lite i taget får det blir då jag ju har semester den här veckan! Jag har dem i krukor vid ingången, några i terasslådorna längs med trappan till nedre trädgården, och några i stenpartiet längst ner. Jag har också tagit sticklingar för att rama in den lilla plätten som är framför förrådet. De har tagit sig fint.

Jättedaggkåpan breder ut sig som en mjuk slöja över de svarta sifferplattorna. Även denna effekt var just det jag var ute efter. I år har jag stöttat plantorna med växtstöd preventivt, då tidigare år har häftigt regn ofta slagit ner dem och det har varit svårt att få dem att ta sin ursprunliga form. De är pålitliga, skira i sin blomning, vackert limegröna mot mitt svarta plank. Jag har dock inte lyckats få dem till en andra blomning.

Även murgrönan har vuxit till och ger exakt den mjuka inramningen till framsidans uteplats som jag var ute efter. Jag har den även mellan trappstegen. Jag brukar ta sticklingar, och de tar sig ganska lätt bara man kommer ihåg att vattna.

Murgrönan.

De uppstammade lagerhäggen är förvånansvärt tåliga i sina vintersäkra krukor. Jag brukar ta in dem under tak för att skyddas från den tidiga vårsolen, men i år var jag lite lat och täckte över dem med säckväv. Det gick det också. Jag trimmade dem lite i går, klippte bort torkade blomställningar för att slippa städa bort dem från terassgolvet.

Vid ingången har jag en syrenhortensia som är superfin när den blommar, ett hjulträd som jag nu undrar om jag inte skulle behöva flytta, då den kommer att sitta väldigt trångt där den växer. Som tur är det är den långsamt växande. Jag har egentligen inte någon bra plats till detta utsökta träd, men funderar eventuellt att ha den i kruka. Jag överskattar ofta platsen i förhållande till växtens utbredning med tiden. Lavendel ramar in mot gången och jättedaggkåpan döljer de vissna de tulpanerna.

Rosen New Dawn som hunnits här när vi köpte huset 1990 har varit jättefin i alla år. Den led lite efter husmålningen då den var invirad i skyddsplats (eller något), men har kommit tillbaka ganska fint. Ett tag hade jag mycket bladlöss på den, men lärde mig att lavendel i närheten skulle förhindra dem. Och så var det bra ett tag. Sedan har jag haft mjöldagg på den de senaste åren.

Nu i juni började jag spruta en blandning av vatten, såpa och bikarbonat på den. Rätt vad det var, efter ett par dagar med denna procedur, över en natt, dök det upp svartfläckssota på den! Bladen var som brända helt plötsligt. Med tungt hjärta klippte jag ner allt, beställde en produkt som jag inte fått än, för att förhindra ytterligare angrepp. Vi får se senare om räddningsaktionen lyckas. Om inte, får jag ett tillfälle att ha någon klematis där. Jag har tänkt länge på att ha en klematis någonstans, men inte införskaffat än, och egentligen inte haft en bra plats för den heller.

Sommarblommorna tenderar att bli de gamla vanliga välbeprövade. I lådan på framsidan är det vita pelargoner som gäller. De köper jag nya varje år. Pelargonerna på balkongen övervintrar jag inomhus i rumstemperatur i ett rum där jag stänger ner värmen och stänger om dörren till. De brukar klara sig men tar ganska lång tid för att blomma, blir sent i juli normalt. Varje år bestämmer jag mig att jag skall sluta med denna övervintringsprocess, men nänns inte kasta plantorna på hösten.

Sedan brukar jag ha Snötörel som är fin och lättskött. I år försökte jag få tag på den flera gånger, och till slut fick jag tag på bara ett exemplar hos Zetas. Eventuellt växer den i omfång, eller kanske får jag tag på några till exemplar.

I rostiga ”grytan”, som nu verkligen håller på att gå sönder trots behandlingar med båtlack, har jag i år prövat Snöflinga (rekommenderat av Victoria Skoglund). Den är fin, och lättskött men inte riktigt min blomma för min estetik, så nästa år blir det ingen sådan.

Chokladblomman är ett måste. I år har jag planterat den i en pilkorg, som jag kan flytta runt vid behov. Färgen på blommorna kommer bäst till sin rätt mot den vita husväggen. Den blommar sent, första blomman dök upp i går. Allt verkar vara lite sent i år.

Då murgrönan hade kvävt lavendeln som växte kring den nu nerklippta klätterrosen, har jag i år planterat lavendel i krukor och placerat i närheten. Antagligen planterar jag om dem i marken terasslådorna för vintern, då jag tenderar att glömma bort att vattna dem om jag ställer dem på balkongen för vintern.

I terasslådorna, som blev ombyggda för 5 år sedan, har jag egentligen bara gamla växter sedan tidigare, förutom en nyinköpt klätterhortensia som växer, men har inte fått sina riktiga dimensioner än. Den skall förhoppningsvis klättra och frodas längs med spaljéet vid tomtgränsen.

I en en av terasslådorna växer julrosen. Ofta köper jag nya exemplar att ha i kruka som juldekoration, och planterar dem här när de blommat över. Det blir kanske en hel julrospark på sikt!

Svartvinbärsbusken härstammar från tomten sedan husköpet. Bären är goda, ingen jätteriklig skörd egentligen. Jag är inte en vinbärsperson helt enkelt. Kan hända att busken ersätts med blåbärsbuskar, har funderingar i de banorna.

Svartvinbärsbusken vars öde ännu ej avgjort.

Jordgubbsplantorna har också varit här sedan alla tider. Jag har några löst spridda här och där, och några är planterade ”på riktigt” i terasslådorna. Några ätbär blir det, men inga jätteskördar.

Pionerna har fått flytta runt flera gånger under boendets gång, och har nu landat i den nedersta terasslådan, för jag tänkte att då kan man se dem blomma, när man sitter på terassen under huset. Annars är ju terrasserna bara synliga när man går i trappan, och det blir en flyktig upplevelse. I år låter de en vänta med blomningen.

.

Platån nedanför tallen har alltid varit ett problematiskt område. Där växte bara gräs, väldigt svårt att hålla snyggt. För ett par år sedan grävde jag upp allt gräs jag kunde, täckte det hela med markduk, och lade sedan stenar (som var över från terrasseringsprojektet och hade ingen riktig användning) över i brist på energi att åka och handla jordsäckar som ju väger en del som bekant.

För något år sedan bestämde jag mig att göra något åt saken, och vi tog bort stenarna (de har fått flytta på sig ett antal gånger!), jag planterade tre bambus vid tomgränsen i förhoppningen om att ingen sedan skulle passera den vägen till min tomt (det har hänt!). Platån tänkte jag täcka hasselört som marktäckare och sedan trampstenar för att kunna gå till de ställena som man ändå behöver gå till. Vissa är nu av trä men om jag lyckas fynda på Blocket vill jag gärna ha svart skiffer här också.

Då hasselörtsplantorna är superdyra och växten sprider sig dåligt pga att fröna hamnar i närheten eller under bladen på moderplantan, gjorde jag ett försök att så frön i höstas. Glad i hågen trodde jag på våren att det kom upp plantor, men de visade sig vara ogräs när de väl växte upp. Jag delade några hasselörtsplantor som jag har på ett annat ställe i stenpartiet, och får nog göra flera sådana delningar för att får det resultat jag vill.

Av alla marktäckare jag har provat har hasselörten ändå visar sig vara den tåligaste i den miljö jag har. Trampnarv tog sig inte, skugggrönan verkar torka ut. Så hasselört får det bli för hela slanten!

En liten platå ovanför den gamla grillplatsen är lite svår då den skuggas av bigarråträdet. Här har växt stjärnflocka som är ljuvlig , lite hallonplantor, några jordgubbsplantor som jag kanske skall flytta, eller ta fram nya plantor av revorna. Jag har provat med Iris, men de har inte lyckats överleva.

Svårt skuggig plats…

Tujan framför uteplatsen har jag kapat, men tyckte att den ändå passade in i det lite japanska som jag ville skapa därnere. Det finns en gammal spireabuske, som jag klipper ner då och då. Har inte riktigt kommit underfund om jag skulle kunna göra något annat där.

Tujan som växer i omfång…

I stenpartiet finns en bambu längs ner, en buxbom, lite marktäckare med varierande resultat, en ädelcypress, några gula dagliljor (Happy returns) och fram till i år en japansk lönn som skulle bilda en fin marknära kudde. Av någon anledning så dog den i år, och det grämer mig då den kostade närmare 500 kronor, och skulle varit superfin om den fått växa och bilda en låg kudde där. Nu tänker jag att det får bli bara hasselört samt flera dagliljor, som jag tänker ta fram genom att dela de befintliga två så småningom. Dessa ”bäddar” är ovanför en klippa och har inte så djupt med jord, så alla växter klarar sig inte.

Skuggrönan vill inte liksom.

Hasselörten, där jag först började ha den. Behövs lite mer delning.
Dagliljorna har ännu inte börjat blomma men när de väl gör det är det riklig blomning hela resten av sommaren.

Det finns ett fulparti nedanför trädäcket, som jag inte trodde skulle betyda så mycket, när killarna som hjälpte mig med altanbygget frågade om jag ville ha ett täckande spaljé där. Jag trodde inte det skulle behövas men eftersom jag vistas också nedanför grillplatsen, stör det fula under däcket ögat ändå. Så senare i sommar planerar jag att bygga löstagbara spaljéer så man inte ser nedanför däcket. En tillfällig lösning har varit säckväv. Kan hända att även spireabusken kommer att omvärderas i detta skede.

Nedanför däcket har jag sparat reservtakplattor och en massa överblivet tryckimpregerat virke. Nu har jag förstått att det inte fungerar då däcket inte är vattentätt så allt under däcket blir fuktigt och börjar ruttna/bli dåligt med tiden. Så det mesta som förvaras där under kommer att få åka till tippen efter min semester.

Platån nedanför det som var grillplats förut, är nu täck med stora trätrall. Även här växte det gräs hejvilt, och det var svårt att hålla snyggt. Bort med gräset, markduk, stenar och trall på var en ganska lätt och välfungerande lösning. Behöver inte slita med ogräs mera. Ibland dyker det upp nån enstaka grässtrå mellan plattorna men det får jag leva med.

Grillplatsen är inte en grillplats längre eftersom tegelkonstruktionen vittrade sönder. Vad göra med detta vet jag ännu ej. Jag grillar ej längre, inte lönt för en person (har elgrill för att använda vid behov), så jag gjorde en tillfällig hyllkonstruktion där medans jag funderar 🙂 Stenarna som jag fortfarande har över kommer nog till användning när jag gör i ordning med spaljé under däcket. Det kan behövas lite utfyllnad och något att gå på som är torrt.

Uteförrådets förvandling

Ja, tack vare pandemin som tvingar oss att stanna hemma blir de sedan länge önskade projekten äntligen till. Det har varit en dröm att ha ett uteförråd där varje sak har sin plats, inget skräpar på golvet, och framförallt, att det går att komma in utan större problem. Lite basic så att säga.

Tyvärr har jag ingen riktig ”före”- bild. Det specifika med detta projekt har varit att jag inte lyckats att få till en allomfattande plan och lösning, vilket alltid är min dröm, då det är så proffsen jobbar. Här har jag i stället jobbat med principen: placera en sak i taget, börja med de stora och skrymmande objekten, och jobba dig vidare därifrån. I stort inget skulle staplas på golvet.

Så, jag började med däcken. Tittade på en massa olika lösningar på Pinterest och kom fram till att en låda (helst med hjul) skulle vara den bästa lösningen. Nu slumpade det sig så, att ett av de befintliga skåpen (gamla skåp som tillhört fonetiklabbet på SU, och som skulle kastas vid en renovering) med ryggen mot golvet utgjorde en i stort sett perfekt vagga för däcken. Vid sidan fick den svårplacerade och tunga högtryckstvätten också plats. Så för tillfället, inga hjul på lådan, inget skräddarsytt, det behövs liksom inte.

Nästa stora otympliga föremål var min trappgående kärra. Den fick en plats på väggen hängande från två befintliga krokar som jag spraymålade svarta och skruvade lite längre ner för att kunna ha en hylla ovanpå. Då jag placerade krokarna ganska långt ner på den list som är fast på gipsväggen, kom tyngden av kärran få listen att släppa från överkanten en hel del, så då fick jag skruva in den på flera ställen i överkanten för att få den att stanna där den skulle. Bakom kärran fanns en perfekt plats för min planteringsbricka. För att kunna hänga upp den fick jag borra ett hål på ena kortsidan av brickan..

Listen som sitter på gipsskivan och där de tidigare krokarna mm var iskruvade behövde en uppfräschning. Måla kändes lite omständligt så jag körde med plastfilm med metallook. Ganska fint, måste jag säga.

På bakre högervägg, ovanför däckvaggan, där det tidigare stod två lösa skåp på golvet hängde jag upp Elfa – skenor, som jag råkade ha hemma. De fick tre hyllor, och i stället för de limfogskivor jag hade sett ut på nätet, men inte hittade i butiken, föll jag för vanliga vitmålade skivor som hade de rätta måtten. Inte så klokt, men ibland stör impulserna. Jag strök på båtlack på dem för att de skulle förhoppningsvis klara sig en längre tid.

Trådgårdskrattor med mera fick sina egna krokar. Soppåsarna fick till slut sin plats i en gammal cykelkorg. Jag hade en del mer avancerade tankar typ ha påsrullen på en pinne ungefär som vissa hållare för hushållspapper, men fick släppa dem, då rullarna inte var konstruerade så att en pinne kunde få plats inuti. Och så har man fler än 1 rulle normalt sett. Gör jag i alla fall.

De mindre trädgårdsverktygen fäste jag på en skiva jag råkade ha hemma, och i språnget bakom fick mattpiskställningen, och diverse pinnar, grillborste och den stora Muurikkasleven plats, gömda bakom skivan. Skivan hänger på krokar och kan tas ner vid behov. Tanken var att utnyttja språnget mellan reglarna.

På väggen ovanför krattorna mm som var ett helt outnyttjat utrymme, hängde jag upp en hylla på konsoler, en limfogskiva som fick oljas och målas med gamla färgprov, som fick duga för ändamålet. Äntligen fick de komma till användning.

Nedanför krattorna har jag haft burkar med jord, torv, gödsel etc. Jag har tyckt att det har varit en praktisk lösning i stället för plastsäckar som är lite olydiga, och bestlöt mig för att behålla det upplägget. Det jag lade till var att de skulle stå på skivor med hjul för att kunna flyttas vid behov, om jag skulle ändra mig. Skivorna fick jag till av de hyllor som tillhörde skåpet som nu utgör däckvaggan och inte behöver dem.. Jag sågade till dem till rätta mått, och skruvade dit hjul jag köpt från IKEA. Det var rätt så ansträngande då skruvdragaren inte kunde användas, hjulkonstruktionen var i vägen. Så handskruva 4 x 4 x 2 skruvar… varning för blåsor! Ovanpå skall det vara en skiva som utgör avlastningsyta. Den skall oljas in, och målas likaså med överblivna färgprover från långt tillbaka i tiden.

På hyllan står diverse trädgårdsprodukter, samt småkrukor, som jag skall gå igenom en gång till och se om jag verkligen kommer att använda alla.

Plåtskåpet som är en separat del av förrådet med separat dörr härstammar från tiden då SRV fortfarande hämtade soporna. Nu gör de inte det, och många av grannarna har tagit bort den delen och integrerat i förrådet, men jag tycker att det är ganska praktiskt att ha det kvar.

I skåpet hade jag plastbackar från IKEA för sopsortering samt förvaring av säckväv, bubbelplast mm som behövs för vinterförvaring av växterna. Även detta skåp fick sig en omorganisation. Här skulle bara sopor finnas. Nya sopsorteringskärl från IKEA, tydliga skyltar, kassar för pant, jag tror att det kommer att fungera kanon! Eventuellt använder jag resten av den svarta sprayfärgen som jag har spraymålat krokarna med för att måla skåpet invändigt, om jag bedömer att färgen räcker till. Det är inte högprioriterat med andra ord.

När jag höll på med planeringen tänkte jag att det skulle vara praktiskt med en pall eller stege, då vissa saker kommer att ligga lite högt upp. Då kom jag på den strålande idéen att jag kunde ju hänga dit den befintliga stegen jag har, som inte har någon specifik plats i huset. Från ord till handling, krokar, en massa Mollyskruvar och saken blev klar!

Stegen har nu en egen plats. Vattenkannornas placering ännu ej helt klar då plåtkannan är det hål i och jag skall köpa en ny. I hörnet finns centraldammsugaren.

En del av de gamla krokarna får efter spraymålning bära kabelvindan och den lösa förlängningkabeln som jag brukar använda vid juletid för den lilla vägghängda julgranen som min fasters man Harry skickrat och skänkt till mig. Bakom dessa hängde jag snöskyfflarna, som användes endast vintertid.

Allt i ordning!

Under stegen hängde jag krokar för vissa långa saker, bland annat träreglar som jag använder på golvet när jag vinterskyddar mina uppstammade lagerhägg i krukor under tak vid entrén från gassande vintersol, markduk etc. Jag hade egentligen tänkt att dessa skulle hänga närmare taket, men kom fram till att de då begränsar utrymmet på hyllan på den väggen, och jag använder utrymmet bättre på detta viset.

Sista hyllan på plats! Det jag inte räknade med var att den befintliga trälisten inte skulle var i våg. När jag satte upp hyllan i våg som sig bör förlorade jag en del av höjden över hyllan som skulle ha behövts för en tredje plastback. Om jag kan lösa det utan för mycket pyssel återstår att se. Och att hyllan är lite tunnare än den första som jag satte upp …inte tänkte jag så långt att kolla att samma skruvar inte skulle fungera… oops ni förstår vad händer om skruvarna är längre än skivans tjocklek…. pinsamt…

Mycket huvudbry har jag haft för målarbockarna som har en besvärligt skrymmande form. De är inte ihopfällbara. Hänga upp dem från taket, på väggen? Inget av detta fungerade. Nya ihopfällbara ville jag inte köpa. Till slut bestämde jag mig att de fick ligga ovanpå däcken, lätt åtkomliga. För ju mer svåråtkomliga de är, desto fler gånger tar man inte fram dem och därigenom jobbar oergonomiskt.

Det säger sig självt att en del saker har också transporterats till återvinningen. Skidorna och stavarna hittar förhoppningsvis en ny ägare så småningom via Second Hand. Jag har inga planer på att åka skidor mer, och skulle andan falla på, får jag väl köpa nya i så fall. Leksaker, som jag sparat för små besökare som jag för tillfället inte har, har också lämnats där, en del krukor etc.

Cykeln fristår nu, och jag funderar om jag skall lägga energi på att sätta upp någon sorts ställ i väggen för att den kan stå utan sin egen fot… Ska grunna om det är värt besväret. Har kollat en del beskrivningar men är osäker om detta verkligen gör någon nytta eller inte.

Och golvet är fult, men då det nog aldrig varit tvättat utan bara sopats kan det vara värt att se om tvätt skulle piffa upp. Är osäker om jag vill kosta på några plattor eller liknande bara för utseendets skull i detta utrymme. Projektet handlade ju framförallt av funktionalitet, ordning och reda, var sak sin plats etc.

Funderar om jag skulle göra mig besväret att även måla om väggarna.. troligen inte.

Summerat:

Ja, tro inte att gipsskruvar går att använda på en gipsskiva, det skall vara expanderskruvar, så där blev jag lurad! Expanderskruvar kan jag, för husets består av idel skivmaterial, så det är inte första gången.

Det går bättre med glasögon.

Tänk på tyngdlagen!

Ta gärna lite yoga emellan, så slipper du värk i ryggen.

Och slutligen, det allra viktigaste: Det går nu faktiskt att komma in i förrådet vilket var meningen! Hurra!

Du som läser det här, skriv gärna en kommentar, det räcker med typ ”Har läst”. Jag har ingen aning vilka och om några läser det jag skriver, det skulle vara trevligt att få reda på. En gång, rätt länge sedan försökte jag få till någon sorts räknare som visar information om detta, men det misslyckades och jag har inte gjort något nytt försök sedan dess.

Tack, och ha det gott i sommar!