Resa till Skåne

Ett förlängt veckoslut i november, resa med Snälltåget till Hässleholm, bil till Linderöd och ett par innehållsrika dagar i ganska kasst höstväder.

Det var en inspirerande resa, tack vare värdarna Maria och Tomas, som dels visade mig sitt nya hem, dels erbjöd ett varierat och tidvis otippat program.

Gaveln på boningshuset

Solpanelerna har duktige Tomas satt upp.

Lördag var värdparet bjudna på ett födelsedagskalas, och jag fick följa med. Galna skåningar, tänkte jag, när firandet skulle börja med en ett par timmars vandring på åsar (Knivsåsen), i REGNET!

Det ser färgglatt ut, men sanningen att säga var det grått, blött och kallt!

Vandringen gick dock bättre än väntat, man blev varm i kroppen och det var skönt! En dryg timme i tidvis svår terräng, över hagar och uppe på åsarna, med stöd av regnkappor, stövlar och stavar.

Första åsen klar!

Sedan var det själva kalaset med god mat och intressanta samtal. Då jag inte känner de deltagande har jag inte tagit några bilder. Vi var 25-30 personer, värdinnan klädd i en afgansk högtidsdräkt!

Söndagen hann vi med en liten lektion i akvarellmålning, som duktiga Maria höll i.

Vi börjar med grunderna.

Jag har en hel del att lära mig, då jag inte använt akvareller sedan skoltiden och har inga särskilda talanger på området, men blev inspirerad och har skaffat en del material och provat mig fram med lite julkort, en del okonventionella tillägg som gasväv som en del av målningen. kombinationsmatris, laveringsmatris etc.

Tafatta försök.

Kombinationsmatris, verkade enkelt men var mer utmanande än väntat. Det gällde att komma ihåg vilka färger man hade plockat upp och var de var blandade!

”Det stormar” med gasväv som struktur.

En spännande värld, och mycket att ta in och lära sig, allt från papperskvalitéer till färgernas olika egenskaper, som inte bara har med tillverkaren att göra, utan pigmenten (kvalitet och antal i blandningen) bindemedlen. Opacitet, granulering, ljusäkthet och you name it… Tyvärr är inte materialen särskilt billiga så vi får se hur länge jag har råd att experimentera.

På eftermiddagen fick jag prova Marias ellastlyckel, Armadillo. Det var superroligt, lite svårt först men det gav sig någotsonär efter en tids tillvänjning. Växlingen och uppförsbackarna gav mig mest problem. Hjälmen var tweedklädd, något lite stor men vad gör det. En skön cykeltur!

Startar upp…

Det otippade inslaget var att Maria som är född i Skåne, ville göra karelska piroger. Jag har framtill några år tillbaka alltid skickat sådana till jul men slutat med det då finska föreningen inte längre gör dem på beställning. Maria gjorde dem med bravur, det var bara några detaljer som jag fick tipsa henne om… goda blev de!

Piroger på gång

På måndag skjutsade Maria mig till Hörby station, där jag tog den fina Skåneexpressen till Lund C, och sedan X2000 till Stockholm. Intressant var att Maria kunde via appen dela sitt busskort till mig under en begränsad tid. Önskar att vi i Stockholm hade den möjligheten, jättepraktiskt!

Hållplatsen i Hörby
Mot Lund

Jag åker inte tåg särskilt ofta så det var roligt, en halvtimmes försening pga krånglande dörrar i min vagn, men det gjorde mig ingenting.

Hemma igen med ny energi!

Böcker, inte sentimentalt?

I en ögonblicks inspiration, efter att ha tittat på några avsnitt av Tidying with Marie Kondo på Netflix, och utan att ha planerat och tänkt igenom konsekvenserna, började jag gå igenom böckerna jag har. Och det blev en genomgång och påminnelse om livets olika faser.

Ett urval…

Där fanns böcker jag fått som priser för uppsatser jag skrivit under min ungdom, bla annat en bok av polska Jerzy Andrzejewski…. som jag inte klarade av att läsa igenom som ung, för boken började med en 15 sidor lång mening, som jag minns det. Jag beslöt att jag skulle behålla den tillsvidare för att se om jag kan läsa den nu och göra mig av med den sedan.

För framtida försök…

Där fanns litteratur från kurserna när jag läste engelsk filologi i min ungdom, Shakespeare (med en massa anteckningar), böcker om Amerikansk politik, historia etc. allt från 1970-talet. En del av dem verkade rätt så aktuella.

Där fanns böcker om kurserna om svensk författningspolitik, grunderna i redovisning etc.

Där fanns en del självhjälpsböcker som speglar de olika livsfaserna,

Där fanns avhandlingar som jag fått i present med dedikationstexter, en bla med en av mina söner på omslaget. Något förvånande att Marie Kondo inte betraktar böcker som tillhörande kategorin Sentimentalt.

Många kassar är på väg till loppis, men jag har behållit lexika och visa böcker om språkinlärning, fransk och engelsk grammatik etc. Jag planerar att läsa franska när jag är färdig med italienskan, om ett par år, Också 21 volymer om världshistoria som jag tänker jag ska ta mig igenom någon dag. Några råd för strategier för en som egentligen inte är superintresserad men borde allmänbilda sig?

Fem kassar böcker på väg ut, och några till som jag frågat efter ett nytt hem till.

Bokhyllan ser mycker luftigare ut. Dock inte helt tom som jag var rädd att den skulle bli. Och det känns bra, och jag kommer nog att bli av med några böcker till efter ett litet tag. På sikt tänker jag göra mig av även själva bokhyllan, en klassiker från Dux som har varit en del av mitt liv i mer än 40 år. Det ser inte ut att man kan få så mycket om man säljer den (om man ens får det sålt), men den har ju tjänat mig bra alla dessa år. Det är inte dags för att byta ut den än dock, då allt hänger ihop med vissa andra planer om framtida renoveringar/ändringar.

Luftigare…

Rensa i hemmet enligt KonMari-metoden är i stora drag bra, men jag tror att man behöver anpassa det till ens sätt att fungera. Kanske orkar man inte allt på en gång.

Kläder brukar jag gå igenom lite då och då, typ en gång per år och göra mig av med de plagg som inte känns aktuella. Nästa grupp jag skall ägna mig åt är nog köket, porslin, vaser och glas. Den känns aktuellt eftersom jag går lite i renoveringstankar, och ett argument är att öka förvaringsutrymmet. Och det kanske inte behövs om jag gör mig av med det som egentligen inte behövs!

I vilket fall skulle jag faktiskt behöva skaffa några saker, såsom ett tårtfat, en vinkaraff, och en till liten kanna för vinäger (jag hittade en för olja på loppis). Det blir en sorts inventering av behov också på köpet. Hoppas på fina loppisfynd!